Öne Çıkanlar avrupa Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selim İsbir hasanmutla yüz yumurtalık

Bu haber kez okundu.

Dikkat... Cep telefonu ve Bilgisayar'dan yayılan mavi ışık yaşlandırıyor

Günlük hayatımızda doğal ışık ve enerji kaynağımız güneş dışında daha birçok farklı dalga boyunda ışığa maruz kalıyoruz ve mavi ışık da bunlardan bir tanesi. Mavi ışık, insan gözünün algılayabildiği görünür ışık spektrumunun bir bölümüdür ve gün içinde sürekli kullandığımız bilgisayarlar, telefonlar, LED televizyonlar ise mavi ışığın yayıldığı araçlardan bazıları. Bununla birlikte mavi ışığın cildimiz üzerinde oldukça zararlı etkileri var. Peki, bu zararlı etkiler neler, hangi durumlara yol açıyor, korunmak için neler yapabiliriz?

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. İhsaniye Dönmez Çiçek, cildimize zararlı etkileri olan mavi ışık hakkında bilgilendirmelerde bulundu

Mavi Işık nedir?

Görünen ışık spektrumunda yaklaşık %30’luk bir hacmi olan ve 380-500 nm arasında titreşim gösteren hafif dalga boyudur; ancak en uzun enerjiyi oluşturan bir ışık grubudur ve bu sebeple de diğer ışıklara nazaran derinin daha derin tabakalarına penetre olup daha zararlı olabilmektedir.

Bakıldığında, en büyük mavi ışık kaynağı güneştir; fakat son zamanlarda hayatımıza giren birçok eşya da mavi ışık yaymaktadır. Florasan lambalar, kontakt florasan ampuller, LED televizyonlar ve tabletler buna örnek oluşturabilir.

Madem doğal güneş ışığının bir parçası; ama mavi ışık neden zararlıdır? 

Mavi ışığın deriye penetrasyonu diğer ışıklara göre daha fazladır. Hayatın içinde güneş dışında daha birçok kaynaktan da mavi ışığa maruz kaldığımız için yüksek dozda cilt maruziyeti yaşıyoruz.

Mavi ışık cildimizi nasıl etkiler?

Mavi ışığın derimizde sebep olduğu bazı durumlar vardır. Bunlar:

Erken yaşlanma belirtileri
Cilt tonunda düzensizlikler
Hassas kişilerde ciltte kızarıklık
Lekelerde artış
Ciltte elastikiyet kaybı
Çizgilerde kabalaşma ve derinleşme
Ciltte mat görünüm
En önemlisi de cilt hücrelerinde DNA hasarı yaptığından dolayı cilt kanseri riskinde artışa sebep olabilmektedir.
Özellikle geceleri mavi ışığa maruz kalmak, cildin biyolojik ritmine ve gece döngüsüne ters düştüğü için cildin kendini onarma mekanizmasını sekteye uğratır. Bu sebeple cilt kendini tamir edemez, toksinlerden arınamaz, hücreler yenilenemez ve de ciltte yaşlanma ve hastalık belirtileri görülür.

Peki, mavi ışığın zararlarından korunmak için neler yapabiliriz?

Mutlaka geniş spektrumlu güneş kremleri kullanmalıyız.
Kullandığımız kozmetik ürünlerinde de mavi ışık filtresinin olmasına dikkat etmeliyiz.
Uyumadan 2 saat önce diğer teknolojik cihazların fişlerini çekmeli ve dijital detoks yapmalıyız.
Cildimizin bakım rutinine özen göstermeli, dış faktörlere karşı temizliğini ve nemlendirmesini sağlıklı bir şekilde yapmalıyız.
Mavi ışık ciddi oksidatif stres yaptığından dolayı hem içsel hem de dışsal olarak antioksidan desteği almalıyız. Özellikle C, E vitaminleri, ferulik asit, resverat rol gibi yoğun antioksidan içeren kremler ve gıda takviyeleri kullanmalıyız.
Bol su tüketmeli, sağlıklı beslenmeli, sigara, alkol ve paketli gıda tüketiminden kaçınmalıyız.
Ayrıntılı bilgi ve detaylı muayene için bir dermatoloğa başvurunuz.

                                               
YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ GAZİOSMANPAŞA HASTANESİ HAKKINDA

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi, 1992 yılında bölgenin ilk özel yataklı sağlık kuruluşu olarak 24 saat uzman hekim kadrosuyla hizmet vermeye başlamıştır. 60.000 metrekare kapalı alanı, depreme dayanıklı akıllı bina teknolojisi, 12 ameliyathanesi, 350 yatak kapasitesi ile Türkiye’de ki öncü sağlık kuruluşlarından biridir. Bünyesinde barındırdığı Organ Nakil Merkezi ve  Onkoloji Merkezi ile uluslararası standartlarda sağlık hizmeti sunmaktadır. 2008 yılından bu yana ISO 9001-2008 kalite belgesine sahip olan Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi aynı zamanda JCI akreditasyonuna sahiptir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.