Öne Çıkanlar Dijital diş hekimliği eklemağrısı Gaziosmanpaşa Belediyesi Spor Akademisi okulçantası idrarsöktürücü

Bu haber kez okundu.

Emeklilerin Temmuz maaşları zam oranı belli oldu

TÜİK’in 6 aylık enflasyonu açıklamasının ardından emeklilere yapılacak zammın oranı da belli oldu. Öte yandan Kurban Bayramı’na sayılı günler kalmışken, iktidardan henüz Bayram İkramiyesine dair bir açıklama gelmemesi de kafaları karıştırdı.

Türkiye İstatistik Kurumu, yılın ilk 6 ayı için enflasyon rakamlarını açıkladı. Enflasyon Haziran ayında yüzde 1,94 arttı. Buna göre, memur maaşlarına ve tüm emekli aylıklarına yüzde 8.45 oranında zam yapılacak. Memurlar temmuz ayında maaşlarına yüzde 5,45 enflasyon farkı alacak. Memur emekli maaşlarına 5.45 oranında zam yapılacak.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI KAÇ LİRA OLACAK?

Buna göre; en düşük memur maaşı yeni zamla birlikte 4 bin 330 lira oldu.
En düşük Bağ-kur esnaf emekli maaşı 2 bin 350 lira oldu.
En düşük Bağ- kur tarım emekli maaşı bin 860 lira oldu.
En düşük SSK emekli maaşı 2 bin 624 lira oldu.
Yeni zam ile birlikte valinin mevcut maaşı 14.835 liradan 15.643 liraya çıkacak.
Araştırma görevlisinin mevcut maaşı 7.596 liradan 8 bin 9 liraya çıkacak.
Uzman doktorun (1/4) yeni maaşı 9 bin 314 liradan 9.821 liraya çıkacak.
Öğretmenin yeni maaşı ise 6.049 liradan 6.378 liraya çıkacak.
Mühendisin (1/4) yeni maaşı 8.001 liradan 8.437 liraya çıkacak.
Avukatın yeni maaşı 7.639 liradan 8.055 liraya çıkacak.

'YÜZDE 3'LÜK HAKLARI VAR'

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener şu ifadeleri kullandı: Emeklilerimiz için sözleşmeden yüzde 3'lük bir oran var. Daha sonra bu oranın üzerine enflasyon rakamı ekleniyor. 5 aylık enflasyon 6.39 civarıydı. 1.94 de buradan geldi. Bu şunu gösteriyor. Bizim beklentimiz 7.60-7.70 civarında, bunun üzerinde bir zammın gelebilme ihtimali.

Bu veriler bu enflasyon rakamları yaklaşık 7 milyonu bulan emeklilerle birlikte mevcut çalışanları da kapsayan bölümün toplu sözleşmeden olan yüzde 3'lük hakları var.

Daha sonra da 6 aylık enflasyon farkının üzerine koyacağız ki bu da 7.67'lerin üzerinde bir rakamı gösteriyor bize. Yani Haziran ayı enflasyon rakamının beklentinin de üzerinde gelmesi açıkçası maaş-zam beklentisi olan kesimin alacağı zammın daha yüksek değerlendirilmesini de beraberinde getirecek.

ZAM NASIL BELİRLENİYOR?

SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıkları zammı ocak ve temmuz aylarında, son altı aylık tüketici fiyat endeksindeki artışa göre yapılıyor. Memur maaşları ve emekli memurların aylıkları ise öncelikle toplu sözleşme zammına göre artırılacak. Ocak-haziran döneminde gerçekleşen enflasyon, ocak ayında yapılan yüzde 3 oranındaki toplu sözleşme zammını aşarsa, aradaki fark memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına yansıtılacak.

BAYRAM İKRAMİYELERİ NE ZAMAN YATACAK?

Bayram ikramiyelerinin hangi tarihte yatırılacağı henüz netleşmedi. Kurban Bayramı arefesi 19 Temmuz Pazartesi gününe denk geldiği için ikramiyelerin bu tarihten önce yatırılması bekleniyor.

Kurban Bayramı arefesi 19 Temmuz Pazartesi.
Bayramın birinci günü 20 Temmuz Salı günü idrak edilecek.
21-22-23 Temmuz Kurban bayramı tarihleri.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.